Vackert, friskt och glänsande hår – detta är drömmen för både kvinnor och män. Tyvärr tappar många människor håret på grund av sjukdomar, hormonproblem, genetiska anlag eller åldrande. Detta är vanligtvis en mycket svår och pinsam situation. Peruker kommer till undsättning, vilket många uppfattar som något konstgjort och inte naturligt. Men genom åren har det skett stora förändringar i utseende, kvalitet och material som används för att göra peruker.

Gå till affären

Peruker förr och idag

Man kan säga att peruker alltid har följt med människor. De gamla egyptierna rakade redan sina huvuden genom att ersätta sitt naturliga hår med peruker, och de gjorde det främst av estetiska skäl, men också för att skydda dem från solens strålar. För deras produktion användes både naturliga hår och ull- och palmbladsfibrer. I Egypten var att ha en peruk ett tecken på hög social status. Perukernas storhet faller på 1500- och 1600-talen, men de fick störst popularitet under 1700-talet tack vare Ludvig XVI. På den tiden vittnade peruker om ägarens rikedom och hans ställning i samhället. I det brittiska imperiet på 1700-talet var peruker ett viktigt inslag i kostymerna för advokater, domare och det höga prästerskapet. Dessutom, i det brittiska imperiet, förutom peruker gjorda av naturligt och syntetiskt hår, var tagelperuker också vanliga.

Numera bär man peruker främst av medicinska och estetiska skäl, till exempel vid håravfall orsakat av olika sjukdomar eller genetiska anlag. Men mycket ofta, förutom medicinska skäl, används peruker av artister som uppträder på scenen, de är inslag i kostymer på kostymbaler eller temaevenemang.

Kort blond ombre syntetisk peruk

Kort blond ombre syntetisk peruk

Syntetiska eller naturliga peruker?

När vi står inför valet av att köpa en peruk uppstår ofta frågan vad vi ska välja – syntetiska eller naturliga peruker? Den obestridliga fördelen med syntetiska peruker är deras pris – de är mycket billigare än naturliga peruker. Tyvärr har de också sina nackdelar – deras största nackdel är hållbarhet. Syntetiska peruker är tyvärr inte kända för sin hållbarhet, dessutom är de benägna att trassla och pilling. Naturligt hår peruker är kända för sin hållbarhet, högkvalitativa utförande och bättre utseende – de ser mycket mer ut som naturligt hår, strängarna trasslar inte ihop sig eller piller. Dessutom är en peruk för naturligt hår mycket lättare att styla.

Men om vi vill se så naturliga ut som möjligt bör vi välja en peruk för naturligt hår. Den stora fördelen med dessa peruker är det faktum att de är mottagliga för olika typer av styling – uträtning, curling och till och med ömtålig färgning och skärning. På grund av de använda materialen är syntetiska peruker inte lämpliga för styling vid hög temperatur och kan inte färgas.

Vilka material är syntetiska peruker gjorda av?

För närvarande är det mest populära materialet på marknaden kanekalon , men förutom det finns det några fler material som används för att göra syntetiska peruker. De är:

 • Modakryl – ett syntetiskt material som består av akryl och polymerer. Dess största fördel är hållbarhet, mjukhet och att behålla den naturliga formen efter tvätt. Dessutom imiterar det hårets naturliga utseende perfekt, torkar snabbt, är lätt att styla och bleknar inte under påverkan av UV-strålning,
 • Futura Fiber – det är en syntetisk fiber med mycket hög styrka, liknande naturligt hår. Detta material är mycket resistent mot höga temperaturer, så det är lämpligt för alla stilar – även de som använder en plattång eller locktång, men det rekommenderas inte att färga peruker gjorda av detta material,
 • Ultima Fiber – det är ett syntetiskt material som är närmast naturligt hår i utseende. I praktiken är det omöjligt att skilja en peruk gjord av ultima fiber fiberfibrer från en peruk gjord av naturligt hår, eftersom de är väldigt lika i utseende och beröring,
 • Kanekalon – det syntetiska materialet som oftast används vid tillverkning av peruker. Det ser ut som naturligt hår, och dess fördel är hög motståndskraft mot solljus och mekanisk skada. Många kunder väljer peruker gjorda av detta material eftersom det perfekt imiterar hårets naturliga utseende, och dessutom är peruker gjorda av kanekalon billigare än peruker gjorda av naturligt hår.

Syntetiska peruker, även om de perfekt imiterar hårets naturliga utseende och är mycket billigare än naturliga peruker, är också mindre hållbara, och därför måste de bytas ut oftare. Vanligtvis, efter 1 år, bör du byta ut den syntetiska peruken mot en ny. När det gäller naturliga peruker är deras livslängd till och med flera år.

Hur väljer man en peruk?

Om vi redan har bestämt vilken typ av peruk vi ska välja – från naturligt eller syntetiskt hår, är det dags att välja färg och längd. Det är bäst att välja den peruk där du känner dig mest bekväm, men det finns en oskriven regel om att välja en given frisyr till formen på ditt ansikte. Det finns flera ansiktsformer:

 • Rund – i det här fallet är det bäst att välja en peruk som kommer att smalna och förlänga vårt ansikte. En peruk med ömtålig lugg kommer att se bra ut,
 • Fyrkantig – en peruk med skuggade trådar eller rak lugg kommer att fungera bra här,
 • Oval form – axellånga peruker är bra för denna ansiktsform,
 • Lång – den bästa frisyren för denna ansiktsform kommer att vara lösa, mjuka och raka hårstrån,
 • Hjärtformad – Praktiskt taget alla typer av frisyr passar bra med denna ansiktsform.

Syntetisk peruk vs naturlig peruk – pris

Priserna på peruker av syntetiskt och naturligt hår varierar mycket. Denna skillnad beror på de material som används, och som du vet är naturligt hår mycket dyrare än syntetiska fibrer som används för att göra peruker.

Priserna på syntetiska peruker varierar från 300 PLN till 1 600 PLN, medan naturliga peruker kostar mellan 2 500 PLN och till och med 5 000-6 000 PLN. Priserna på naturliga peruker beror främst på vilken typ av hår som används för att göra dem, längden och om de var maskintillverkade eller handgjorda.

Hur ska jag ta hand om min peruk?

En peruk, precis som naturligt hår, kräver daglig vård. Peruken bör borstas försiktigt och innan du bär den, spraya den väl med en speciell dimma, tack vare vilken håret inte kommer att vara överdrivet statiskt. Syntetisk peruk kan inte tvättas för ofta – helst varannan vecka (och minst en gång i månaden) med ett specialschampo. Efter tvätt, torka peruken försiktigt med en handduk och låt den sedan torka i rumstemperatur. Se till att inte kamma din blöta peruk! Efter att ha torkat den, placera bara fingrarna på den och peruken ska återgå till sin ursprungliga form. En naturlig peruk kräver tätare rengöring – i genomsnitt en eller två gånger i veckan. Vi tvättar den naturliga peruken och torkar den på samma sätt som när det gäller syntetiska peruker.

Var kan man köpa en peruk?

Syntetiska peruker varierar i längd, färg, utförande och de material som används i deras tillverkning. Vi kan köpa peruker på många ställen, inklusive internet, medicinbutiker och peruksalonger. Var är det bästa stället att köpa en peruk?

En specialiserad perukbutik kommer att vara ditt bästa val. I butiker som specialiserat sig på försäljning av denna typ av produkter finns det största urvalet av peruker, deras färger och längder. Dessutom ger dessa butiker möjlighet att köpa peruk för personer som vill ändra sitt utseende ”ett tag” och för personer som planerar att köpa en peruk under en längre tid på grund av håravfall på grund av en progressiv sjukdom eller åldrande av organism. Fackhandeln erbjuder förutom peruker tillbehör och perukvårdsprodukter som schampon, balsam och balsam samt borstar och kammar. Dessutom kan vi i specialiserade butiker räkna med professionell rådgivning och hjälp.

En av de specialiserade platserna är thehairly .pl. Butiken har ett enormt utbud av naturliga peruker för europeiska hår, syntetiska peruker från kanekalon ui och konstgjorda material, peruker av naturliga och syntetiska hårblandningar av hög kvalitet.

syntetiska peruker vård

syntetiska peruker vård

Typer av peruker

Det finns tre huvudtyper av peruker:

 • Peruker för syntetiskt hår – Dessa är relativt billiga peruker och köps vanligtvis för tillfälligt bruk. Till denna grupp hör även peruker som kan bäras av personer som tappat håret till följd av progressiv sjukdom eller åldrande – dessa är de s.k. syntetiska peruker av hög kvalitet gjorda av kanekalon u, som nära imiterar människohår, både i utseende och beteende,
 • blandat hår peruker – det är peruker som är en billigare ersättning jämfört med 100% naturliga peruker. De är billigare än peruker gjorda av naturligt hår och imiterar deras utseende väldigt bra,
 • naturliga peruker – de dyraste perukerna på marknaden. De är ett utmärkt val för människor som bryr sig om det mest naturliga utseendet och högkvalitativa utförande.

Färgning och skärning av peruker

Kan du klippa och färga peruker? Varje typ av peruk är lämplig för hårklippning, men det bör göras av en erfaren och professionell person. Färgning av syntetiska peruker rekommenderas inte eftersom det kan leda till irreparabel skada på peruken. Vid naturliga hårperuker går det att tona håret lätt, dock rekommenderar vi att sådana behandlingar utförs av en erfaren frisör.

Sammanfattningsvis är en peruk per definition en huvudbonad, vanligtvis i form av en utstuderad frisyr. I praktiken är det dock ett sätt för många att bli av med sina komplex och förbättra livskvaliteten. Men låt oss också komma ihåg att det kan användas av många människor som en form av självuttryck, kortsiktig bildförändring.

Syntetiska peruker skräddarsydda efter dina behov

Hög kvalitet, låga priser, snabb leverans

Gå till affären