Naturlig peruk gör att många av oss kan få en vacker frisyr. Håret i dina drömmars färg ger oss självförtroendet och modet att gå över gatan med huvudet högt. Att bära en peruk ofta kommer att påverka dess oundvikliga slitage. Korrekt tvättning gör att du kan hålla naturligt hår i perfekt skick i upp till flera dagar. Hur man gör det? Välkommen till artikeln!

Varför är perukvård så viktigt?

Sättet vi behandlar vår peruk påverkar dess utseende och hållbarhet. Med ansvarsfull omsorg kan en naturlig peruk användas i upp till 4 år intakt. Skötseln av peruken består av dess rengöring och förvaring. Rengöring gör att håret behåller sin glans och mjukhet och gör det lättare att styla och styla. Håret som används i peruker är mycket mer mottagligt för skador och yttre faktorer än ditt eget hår. Under naturlig tillväxt täcks strängarna med talg som produceras av hårbotten. Det är en skyddande barriär som saknas i klippt hår. Bristen på naturligt skydd kan kompenseras med tvätta din peruk regelbundet och förvara den på rätt plats .

Hur ofta tvättar du din peruk?

Hur ofta en naturlig peruk ska tvättas beror på intensiteten och frekvensen av att bära den. Bärveckan anses vara den optimala perioden. Att rengöra håret för ofta kan skada hårets struktur. Detta kommer att resultera i en synlig torrhet, matthet och i värsta fall en förkortad peruklivslängd. När du applicerar stylingprodukter på ditt hår, som lack eller geler, kan din peruk behöva tvättas oftare. Detsamma gäller för att leda en särskilt aktiv livsstil.

Låt oss inte glömma att en peruk inte bara är hår, utan också en mössasom är i direkt kontakt med hårbotten. Att bära en extra silikon- eller spetsmössa under rätt keps skapar en barriär som skyddar peruken från kontakt med det producerade talg. Att glömma att rengöra locket kommer att resultera i utveckling av bakterier som kan orsaka inflammation och ännu allvarligare infektioner i hårbotten.

Vilket schampo för att tvätta en naturlig peruk?

Naturliga peruker tillverkas endast av människohår. Detta gör att du kan använda samma produkter för att rengöra dem som du använder för att tvätta ditt eget hår. Schampon för torrt och skadat hår rekommenderas särskilt. Hår i en peruk har inte förmågan att självregenerera, så du bör inte använda för starka kosmetika för att tvätta det. Efter att ha tvättat peruken är det en bra idé att applicera ett fuktgivande balsam i håret och låta det sitta i upp till 40 minuter. Att hålla masken för länge gör att håret blir löst, vilket resulterar i överdriven frizz. Perukschampo ska inte innehålla parabener och sulfatföreningar. Dessa är starka ämnen som kan störa hårets naturliga skyddsbarriär. Detta kommer att resultera i en förlust av glans, bleka färg och synlig torrhet.

Tvätta peruken – steg för steg

1. Borsta håret på peruken

Utan det finns det ingen anledning att gå vidare! Underlåtenhet att kamma peruken före tvätt kan resultera i att håret trasslar in sig och bildar s.k. härvor som vi inte kan bli av med. När du borstar trådarna, börja i ändarna och arbeta dig sedan uppåt. Gör detta försiktigt och dra inte i håret. En kam med stora tänder är bäst för detta.

2. Blöt peruken

Se till att alla trådar är blöta. Du kan doppa din naturliga peruk direkt under strömmen av rinnande vatten. Häll trådarna från toppen till ändarna. Vattnet ska vara ljummet. Jag minns att för kallt vatten med schampo kanske inte tar bort alla orenheter.

3. Applicera schampot

Applicera schampot från rötterna till ändarna av håret. Mängden 1 matsked kommer att täcka hela längden av peruksträngarna. Applicera schampot med fingrarna eller en bredtandad kam.

4. Tvätta duschmössan

Perukens insida är i direkt kontakt med hårbotten som utsöndrar talg. Rengör duschmössan noggrant genom att knåda den försiktigt samtidigt som du tar hand om håret.

5. Skölj peruken

Skölj den tvättade naturliga peruken under en ström av ljummet vatten från rötterna till botten. Glöm inte att skölja insidan av locket, som också har varit i kontakt med schampot.

6. Applicera balsamet

Detta är ett valfritt steg som bör göras, dock minst varannan tvätt av peruken. Töm överflödigt vatten från håret och applicera en fuktgivande mask på hårstråna. Om du är orolig för att ditt hår kan vara för hängande vid rötterna, applicera balsamet från öronhöjd och nedåt. Efter den angivna tiden, skölj kosmetikan noggrant under ljummet, rinnande vatten.

7. Torka peruken

Efter tvätt, dränera överflödigt vatten och torka sedan peruken med en handduk. Gnugga inte håret, kläm bara strängarna lätt. Låt helst peruken torka i sin egen takt och lämna den på en säker plats i rumstemperatur. Om du är i tid kan du använda torktumlaren med ett svalt luftflöde.

Vad förutom att tvätta?

Att rengöra en peruk är en viktig del av att ta hand om den. Regelbunden tvätt håller ditt hår fräscht och ljust. Den tidigare nämnda förvaringsmetoden spelar en viktig roll i vården av peruken. Varje gång du tar av peruken är det bäst att sätta den på ett speciellt stativ eller skyltdocka. Detta förhindrar att håret kläms och deformerar frisyrens övergripande form. Stativet bör vara borta från källor till starka lukter eftersom naturligt hår absorberar det lätt.

Om du inte planerar att bära en viss peruk när som helst snart, lägg den i en tom förseglad kartong eller behållare. Placera den på en skuggig plats borta från alla källor till fukt. En tvättad och löst lagd peruk ska inte deformeras och kommer att vara redo att tas på igen efter att ha tagit ut den.

Naturlig peruk är en premiumprodukt som låter användare få en unik och realistisk frisyr. Tack vare korrekt tvätt kommer håret inte att förlora sin glans och intensiva färg. Ta hand om peruken som om det vore ditt eget hår!